En sorts kärlek av Ray Kluun

En av höstens mest omtalade romaner är just "En sorts kärlek" av Ray Kluun. På omslaget står att läsa "en av de ärligaste och sorgligaste böcker som har skrivits". Kluun är själv huvudperson i denna roman baserad på hans eget liv.

Boken handlar om Sten och Carmen, det perfekta paret med en liten dotter och det till synes lyckliga äktenskapet. Paret med de glassiga reklamjobben tjänandes de stora pengarna. Paret tillhörandes Amsterdams innekretsar. Och så bomben som slår ner och i ett slag förändrar tillvaron när Carmen drabbas av bröstcancer. Så tar historien sin början i den aldrig sinande ström av sjukhusbesök, cellgiftsbehandlingar, smärta, gråt- och ångestattacker och till sist den självvalda tiden för döden. Alltjämt som Sten kroniskt lever playboy-liv med alkohol, droger och diverse kvinnor vid sidan av sitt äktenskap. 

"En sorts kärlek" är en sorglig bok på många sätt. Dels att en ung kvinna måste dö så ung i en så fasansfull sjukdom, att en liten flicka måste förlora sin mamma, men kanske ännu mer över hennes utomordentligt sorglige man. Men om man bortser från den otrogne maken (går det?) tycker jag att boken bitvis är både kärleksfull, vacker och humoristisk. Språket är enkelt, boken lättläst och när uppföljaren utkommer på svenska kan jag nog inte stå emot. Då heller.  

image14

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0