Ut ur skuggan av Jessica Kolterjahn

I mitt första paket från min hemlige bokvän i "Pocket och Prassel" fick jag, som jag tidigare skrivit, "Ut ur skuggan" av Jessica Kolterjahn. Den fick ju som sagt följa med som reselektyr till Prag under midsommarhelgen. Och nu äntligen har tiden infunnit sig till att blogga om den!

Boken handlar om Agnes, som föds in i en rik överklassfamilj och växer upp under 20- och 30-talet. Hemmet är kärlekslöst och kyligt och hennes morfar, som är stum, är den ende som faktiskt bryr sig om Agnes. Han upptäcker att Agnes inte har någon talang för att spela piano, utan ger hennes istället en kamera och lär henne att fotografera. Agnes möter också Claire, och blir hopplöst förälskad, och de bägge inleder en relation. Det upptäcker dock Agnes far och i och med det tar också relationen slut. Agnes gifter sig så småningom med den begåvade författaren Victor och till en början är äktenskapet lyckligt. Men Agnes kan inte glömma Claire...

Jag skulle aldrig ha valt boken själv, eftersom jag inte är så intresserad av historiska romaner. Men boken är bra och jag är glad att jag fått möjlighet att läsa den. En lågmäld, men färgstark historia. En välskriven bok med bitvis väl valda formuleringar vilka intresserar mig. En intressant historia skriven av en debutant, vilken jag hoppas få läsa mer av!


Vi i villa av Hans Koppel

"Vi i villa" av Hans Koppel handlar om Anders som bor i ett villaområde tillsammans med fru och barn. Han spelar innebandy med de andra grannmännen och han har en älskarinna. I området jämför man ständigt och jämt vem som har den finaste bilen och det nyaste köket. Allt borde med andra ord vara som vanligt, men under Anders välstädade yttre börjar saker och ting hända.

En liten, tunn och lättläst bok. Den har ett tydligt avskalat språk, men budskapet är tydligt. Den är både roande och oroande och jag tackar flera gånger min lyckliga stjärna att jag bor i ett anonymt hyreshus. Boken är skriven under pseudonym vilket av naturliga skäl gör det hela än mer intressant. Under läsandets gång får jag av någon anledning en stark känsla av att jag vet vem som skrivit boken. Och när det sedan visar sig att denna person är utgiven av samma förlag som Hans Koppel känner jag mig rätt förvissad om att jag har rätt. Läs boken och gissa du med!


Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen

Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen handlar om kriminalkommissarie Conny Sjöberg vid Hammarbypolisen. Under kort tid sker flera bestialiska mord i mellansverige som han tillsammans med sina kollegor får till uppgift att utreda. De verkar höra ihop och motivet verkar vara väldigt personligt, eftersom tillvägagångssätten är utstuderat råa.

En mycket bra kriminalare och jag längtar redan efter Gerhardsens efterföljande böcker. Boken är välskriven och spännande och håller läsaren i ett fast grepp fram till de sista raderna. Det är nöjsamt att läsa om en kriminalkommissarie som inte har alkolholproblem och som lever i ett lyckligt äktenskap med massor av barn. Och för att titeln ska förstås måste läsaren vara uppmärksam redan från början. Läs den! Eller lyssna på den! Rachel Molin läser den utomordentligt bra!


Konsten att dö av Bodil Mårtensson

Inser att jag läst en hel del krim i sommar. Ambitionen är dock att varva med annan litteratur. Men när det är soligt och varmt är det skönt att slappna av medan en massa poliser jobbar med att lösa brott. =)

"Konsten att dö" är Bodil Mårtenssons fjärde bok om Joakim Hill vid Helsingborgspolisen. En stuga på Söderåsen brinner ner till grunden och i brandresterna finner man en förkolnad kropp. Den döde identifieras som Per Vagnman, en välkänd konstnär. Problemet är bara att Vagnman är dödföklarad sedan ett par år tilbaka efter en drunkningsolycka i Öresund. Kroppen har förvisso aldrig återfunnits, men både Vagnmans hustru Lise och hans näre vän, Carl, har vittnat om hur Vagnman föll över bord i vattnet...

Boken är inte den bästa Mårtensson skrivit, men inledningen är rent briljant. Underhållningsvärde har den dock. Inte minst för att den (som vanligt) utspelar sig i Helsingborgsmiljö. Dessutom är Mårtensson skicklig att väva ihop sina historier, vilket många andra mer uppmärksammade krimförfattare inte är. Tycker du om krim ska du prova Mårtensson. "Torpeden" är min favorit hitintills!


I de lugnaste vatten av Viveca Sten

Nu börjar vardagen så sakta infinna sig efter några intensiva men mycket roliga veckor. Livet har vänt från "Tråkigt och trassel" till "Tissel och tassel" och jag tror att den här hösten kommer att bli den mest spännande på länge.

Trots att huset varit fullt av folk har jag hunnit läsa mellan varven. De obloggade böckerna är ånyo många och jag tänkte försöka göra ett race de närmsta veckorna.

"I de lugnaste vatten" av Viveca Sten är en kriminalroman som utspelar sig i Sandhamn. Mitt under sommarsäsongen flyter kroppen av en man inlindad i ett fiskenät iland på ön. Och bara en vecka efteråt hittas en kvinna brutalt mördad på ett av öns pensionat. Har de bägge dödsfallen något samband? Och har de bägge offren någon anknytning till ön? Polis Thomas Andreasson vid Nackapolisen tar sig an fallet och till sin hjälp har han barndomskamraten Nora Linde, som är sommarboende på ön.

Med denna bok gör Sten sin skönlitterära debut och det gör hon bra tycker jag. En lättläst och lättsmält historia, som utspelar sig i en sommaridyll. Huvudpersonerna är sympatiska människor och miljöbeskrivningarna vittnar om Stens lokalkännedom. Boken är inte på något sätt olik andra kriminalromaner, men är läsvärd med tanke på den myspysiga känslan av närheten till sol, strand och hav.


Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers

Är "Livet på en kylskåpsdörr" av Alice Kuipers en ungdomsroman? Jag har kategoriserat den så, men den kan och bör läsas av alla som undrar var livet tar vägen medan dagarna bara försvinner.

Claire är 15 år och upptagen med skola, vänner och andra intressen. Hennes mamma är ensamstående och yrkesarbetande och har svårt att få tiden att räcka till. De bor i samma hus, men den hinner sällan ses. Därför kommunicerar de oftast med varandra genom små meddelanden skrivna på post-it lappar som de sätter på kylskåpet. Men när deras liv helt plötsligt förändras blir de också tvungna att omvärdera sina liv och vad som är viktigt i det.

En lätt- och snabbläst bok skriven i notisform. Dessutom är bokens blad gula som post-it lappar vilken ökar känslan av "lappformen". Boken har ett bra budskap, men känns bitvis lite orealistisk. Personligen tycker jag att framför allt mamman skulle ha omvärderat situtionen lite tidigare än hon gör i boken. Men boken ger läsaren en välförtjänt tankeställare och är helt klart läsvärd.


Out of order

Jag är ledsen, men här blir inga blogginlägg skrivna idag heller...

Mitt liv går för tillfället under namnet "Tråkigt och Trassel". Det ska dock inte att förväxla med det trevliga projektet "Pocket och Prassel"...


Så dumt av Mia Törnblom

Idag har jag reserverat böcker på biblioteket och börjat fundera på mitt höstläsande. =O  Sommarens önskelista är redan fylld till bredden och jag har svårt att välja. Jag undrar så hur DU väljer de böcker du läser...

Jag har dessutom laddat ner följetongen av "Dödens pendel" av Jonas Moström på Aftonbladet Plus. Sundsvall är ju min födelsestad och Sundsvalls sjukhus var en gång i tiden mitt andra hem...

"Så dumt" av Mia Törnblom är hennes egen berättelse om livet som narkoman och sin väg ut ur sitt missbruk. Hon berättar om en vardag fylld av ångest, våld och kriminalitet och det djupa självförakt hon ständigt levde med. Och hon berättar vad som till slut fick henne att ta steget till ett nyktert liv - viljan att överleva. 

"Så dumt" är personligt och insiktsfullt skriven och bitvis håller jag andan av rädsla. Trots det tragiska ämnet bjuder Törnblom på en del humor och jag tycker boken ger en tydlig och osminkad bild av en missbrukares vardag. En helt klart läsvärd bok om hur en ung kvinnas komplex och bantningsvilja kan leda till ett gravt narkotikamissbruk. Men boken inger också hopp om att saker och ting går att förändra.


Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion

Idag har det åskat och regnat i södern och det har passat mig bra eftersom jag sprungit i tvättstugan. Sommarregn är härligt, men visst blir man betänksam när det börjar regna ner stora hagel i juli månad.

Idag har jag också fått en inbjudan till en sommarfest i slutet av juli som jag ser fram emot.  

"Ett år av magiskt tänkande" av Joan Didion är min nästa bok att blogga om. Tänk vad tokigt det kan bli när man redan innan man läst boken skapar sig en mening om den. Jag ville att den här boken skulle vara bra... Boken är rent självbiografisk och handlar om ett år i Didions liv.

Det är strax före nyåret 2003 och Didions dotter är svårt sjuk och ligger i koma efter en influensa som utvecklats till lunginflammation och blodförgiftning. Nyss hemkommen från sjukhuset får hennes man en massiv hjärtinfarkt i hemmet och avlider omedelbart. Boken är Didions sätt att bringa reda i den tid som följer.

Boken var inte lika bra som jag ville att den skulle vara. Men på något sätt tilltalar den mig. Jag känner bitvis igen mig i hennes tankegångar och jag förundras som vanligt över två saker. Det första är hur snabbt livet kan förändras och aldrig mer bli sig likt. Det andra är hur mycket sorg en människa kan drabbas av, men till slut ändå lära sig att leva med den. Boken bör följas av tid till eftertanke.


Rymmaren av Thomas Bodström

Här har jag bråda städ- och tvättdagar innan nästa Norrlandsgäng kommer till södern. Tack gode gud för disk- och tvättmaskinen! Idag vilar jag bara. Strosar runt i sköna kläder och lyssnar på ljudbok och knaprar "Pocket och Prassel-karameller". Har bestämt mig för att bojkotta middag och leva på hårdbrödmackor med gravad lax och jordgubbar med vispgrädde istället. Imorgon får det bli ordning på torpet igen!

"Rymmaren" av Thomas Bodström lyssnade jag på för en tid sedan medan jag rensade rabatterna ifrån ogräs. Tänk vad mycket lättare det gick med en bok i öronen. 

"Rymmaren" handlar om Miro, vars kusin Vlado blir brutalt mördad på Österåkeranstalten. Efter mordet blir han helt besatt av tanken på att rymma och hämnas sin kusins död. Miro tar till sin hjälp Douglas, en framgångsrik, men uppenbart mutbar advokat. På samma advokatbyrå som Douglas arbetar också Mattias, vars moral är aningen högre än Douglas, och spänningen dem emellan blir riktigt svår när de kopplas in på samma fall, men på var sin sida. Christian är polisen som utreder mordet på Vlado och som inte skyr några medel att få en mördare fälld. Allt medan hans arbetskollega Susanne har desto svårare att acceptera Christians arbetsmetoder. Dessutom får vi följa maktspelet som utspelas på den politiska arenan.

En lättlyssnad och intressant roman. Boken är inte olik andra inom genren, men tilltalar mig. Inte minst för smygtittarna i de politiska finrummen Bodström bjuder läsaren på  Jag är helt nöjd med Bodströms debut och tycker att Ola Rapace gör en briljant uppläsning av boken. En läsvärd kriminalare i sommarvärmen med andra ord.    


Pocket och Prassel - andra paketet

Igår kom det! Mitt andra paket i "Pocket och Prassel"! Min hemlige bokvän har skickat mig boken "Att komma hem ska vara en schlager" av Per Hagman. Spännande bokval! Jag ser helt klart framemot att läsa den. Och prasslet bestod av två goda sorters te med gotländsk anknytning och en påse med hårda, goda karameller. Dessutom fick jag ett långt, handskrivet brev och bara det är ju en lyx i dessa mailtider. Än en gång är jag helnöjd med mitt paket och säger TACK TACK TACK till min hemlige bokvän!


RSS 2.0