Kleopatras kam av Maria Ernestam

Så många böcker och så lite tid. Har prioriterat läsandet framför bloggandet men det innebär att det kommer att finnas många böcker att uppdatera bloggen med framöver. =) Jag längtar efter en skön julhelg med lata dagar i soffan och med många goda böcker. Hoppas på bokklappar i år!

En bok jag varmt kan rekommendera är "Kleopatras kam" av Maria Ernestam. Den handlar om de tre goda vännerna Anna, Mari och Fredrik som tillsammans startar företaget "Kleopatras kam" vars affärsidé är att lösa folks problem. De har nämligen kommit på att de tre tillsammans besitter kompetens inom ett flertal områden såsom ekonomi och matlagningskunskaper. När så en äldre kvinna besöker företaget med en förfrågan om att få hennes man tagen av daga till en väl tilltagen summa pengar ställs vänskapsrelationerna på sin spets. Vem är vem och känner de verkligen varandra så väl som de trodde från början?

Ernestam har verkligen lyckats! Karaktärerna i boken är komplexa, lite tillskruvade men med stark känsla för vad som är rätt eller fel. Eller kanske inte? Historien är likaledes tillskruvad, men ger en stark känsla av vad ett beslut kan föra med sig för nya beslut att fatta. Ingenting är som det till en början ser ut att vara, vilket gör att historien får oväntade vändningar, vilket ibland får mig som läsare att tappa andan. Puh!

image18

Pappadagar i råttans år av Daniel Möllberg

Hade, en för mig osannolik, tur att få ett av Möllbergs gratisexemplar av "Pappadagar i råttans år". Den kom i brevlådan en sådan där lagom tråkig dag vilket gjorde att jag sträckläste den med detsamma. Tack Daniel! =)

Boken handlar om Alexander 33 år, som är varannan-vecka pappa till två småkillar, Emil och Sebastian. Han bor, efter separationen från sitt ex Sofie, i en sunkig etta i andra hand och arbetar som projektanställd på ett företag i mediebranchen. Efter en tid blir Alexander arbetslös och till råga på allt träffar exet en ny man som hon dessutom snabbt kommer på att hon vill gifta sig med.

En lättläst och underhållande roman som jag varmt kan rekommendera. (Hade en kvinna skrivit den hade den per omgående hamnat i chiklitt-genren.) Boken är humoristiskt skriven även om jag personligen tycker en del av skämsamheterna blir direkt plumpa. Intressant och lärorikt att få ta del av den ensamstående pappans vardag vilken jag tycker Möllberg skildrar alldeles utomordentigt. Denise Rudberg har vid ett flertal tillfällen liknat Möllbergs roman vid Nick Hornbys. En liknelse som jag till en viss del delar. Men jag hoppas i uppföljaren (?) till boken att Möllberg skippar listskrivandet och skriver mer som sig själv eftersom jag klart föredrar Möllberg framför Hornby.

image17

Vill du läsa Daniel Möllbergs blogg hittar du den här http://www.manpocket.se/blogg/danielmollberg/

Hemligheter av Kurt Selling och Fredrik Nejman

Kunde inte motstå frestelsen att få ta del av kändisvärldens fram- och baksidor i denna sanna historia berättad av Kurt Selling. Selling var under många år  framgångsrik agent åt ett antal idrottsstjärnor, skådespelare och musiker. Vad sägs om Mikael Persbrandt, Therese Alshammar, Peter "Foppa" Forsberg. Martin Stenmarck och Martin Lidberg.

I "Hemligheter" berättar Selling om sitt arbete med ovan nämnda stjärnor, men framför allt handlar boken om Sellings eget kokainmissbruk. Det missbruk som uppdagas i o m att han fastnar i tullen på Arlanda med kondomer fyllda med kokain i magen. Han dömdes för detta till 26 månaders fängelse vilket han avtjänade på Norrtäljeanstalten. I boken berättar Selling också om fängelsetiden och den miljö som milsvida skiljer sig ifrån Stockholms vilda nattliv.

En mycket lättläst bok. Läsupplevelsen som sådan är ingen femetta. Men ett visst underhållningsvärde måste jag ändå tillskriva den i o m "skvallerfaktorn". Det är också med ett visst intresse jag tar del av kokainmissbrukarens problematik och upplevelsen av fängelsevistelsen. Men det som kanske berör mig mest är omgivningens stora svek mot en medmänniska i kris och i stort behov av stöd och omtanke. 

image15

RSS 2.0