The Secret av Rhonda Byrne

För en tid sedan hade jag nöjet att träffa en energicoach. Vad som förde mig dit är en historia i sig, men det var en spännande och lärorik upplevelse, som jag fortfarande bär med mig. Han hade just den här boken i sin bokhylla och tyckte att jag skulle läsa den. Och när jag inte fick tag i den på svenska nog fort, valde jag att lyssna på den. På engelska! Jag anser mig inte vara någon baddare på det engelska språket, men den här gången var det ingen match.

"The Secret" eller "Hemligheten", som den heter på svenska, är skriven av Rhonda Byrne. Kort och gott skulle man kunna säga att boken förmedlar praktisk kunskap hur man blir mästaren i sitt eget liv. Här lär man sig tillämpa "The Secret" på alla delar i sitt liv för att uppnå exempelvis goda relationer, lycka och hälsa. Budskapet handlar om att utnyttja sin egen inre kraft i alla delar i sitt liv.

Lättlyssnad och lättförståelig. Inte helt olik andra böcker jag läst i ämnet, men det gör den ju inte mindre intressant. Kanske ökar det trovärdigheten i metoden om fler har upptäckt att den verkligen fungerar? Jag har själv praktiserat "The Secret" med förbluffande resultat, även om det inte innebar några omvälvande förändringar i mitt liv precis. Ett stort plus att varje kapitel har en sammanfattning vilket gör att man snabbt kan uppdatera sig. Och ett litet minus till alla entusiastiska amerikaner som ger mig "sekt-känsla". Läs och ta till det DU vill ta till dig!


I en annan del av Bromma av Martina Haag

Jag älskar min iPod! Jag kommer inte ens ihåg hur det var innan jag hade den. Ljudböcker passar mig som är bekväm. Jag behöver inte ens vända blad! Och Haags inläsning tycker jag är den största behållningen med den här boken.

"I en annan del av Bromma" av Martina Haag. (Är det chiclitt? Jag tycker det och har därför kategoriserat den som det.) Boken handlar om Bella (känd från den förra boken "Underbar och älskad...") som numera är gift med den framgångsrike TV-stjärnan Matte, som hon också har två pojkar med. Hon arbetar i receptionen på TV4 och har liksom de flesta småbarnföräldrar svårt att få ihop livspusslet. När hon får en semesterresa av Matte, för att på egen hand få resa bort och vila upp sig, tackar hon tveksamt ja. Varför är Matte så angelägen om att hon ska resa bort? Är det för att röja henne ur vägen, så han kan tillbringa mer tid med sin älskarinna?

Lättlyssnad. Lättsmält. Lättglömd. Boken upptar ingen hjärnverksamhet efter att den väl är slut. (Knappt under tiden den pågår heller...) Helt OK underhållning för stunden. Bäst i hela boken är påskfirandet med svärföräldrarna, vilket jag knappast tror är ens hälften så roligt om man inte får det levererat rakt in i öronen av Haag själv.  


UtmärkelseHäromdagen fick jag en utmärkelse av En Bok Om Dagen. Men gissa hur glad och stolt och rörd jag blev! Jag har liksom inte hämtat mig förrän nu. =)

Med denna utmärkelse följer några förhållningsorder enligt nedan.

1. The winner can put the logo on her blog.
2. Link the person you received your award from.
3. Nominate at least 7 other blogs.
4. Put links of those blogs on yours.
5. Leave a message on the blogs of the girls you've nominated.

Nu ska jag alltså i min tur dela utmärkelsen vidare. Och det ska jag säga har inte varit alldeles lätt. Jag har därför valt att uppmärksamma de bloggar jag läser regelbundet och som jag följer med stort intresse.

Angos böcker och filmer 

Nya bok- och filmtips från en tjej som vågar säga vad hon tycker! Det gillar jag!

Kerstins krumelurer

Goa Kerstin som skriver om böcker och filmer, om vardag och semester och just nu tipsar om hur du kan bygga ett kök för en billig penning! ;). Och som förresten var den som fick mig att hänga på "Pocket och Prassel".

Bokloggen

Några boktokiga på Västkusten som enligt de själva skriver "Opretentiösa recensioner i hopp om att inspirera". Och som dessutom ibland läser böcker de trodde skulle vara sämre än de var. Imponerande!

En Bok Om Dagen

Inte för att hon nominerade mig utan för att jag läser hennes blogg med stort intresse. Ett varierande utbud av bok- och filmrecensioner, stickning och annat smått och gott. Men framför allt för hennes glödande engagemang med "Pocket och Prassel".

Pocket och Prassel 2.0 - Svar på frågorna

Här kommer svaren på frågorna i Pocket och Prassel 2.0.

* Vilken genre är du mest förtjust i?

Jag gillar det mesta, men är svag för nordiska författare och väl skrivna kriminalare. Jag tycker också om relationsromaner.

* Favoritförfattare? Har du redan allt som författaren har skrivit...

Marianne Fredriksson, Karin Alvtegen, Liza Marklund, Camilla Läckberg, Henning Mankell, Roslund & Hellström, Unni Drougge, Håkan Nesser, Lina Forss, Stieg Larsson, Kajsa Ingemarsson, Anne Holt

* Vilka författare är du nyfiken på och har lust att läsa?

Önskar mig volymen med alla tre böckerna om Alberte av Cora Sandels.

* Vilken genre vill du absolut inte läsa?

SF och Fantasy går bort helt! Jag är inte så intresserad av chiclitt (vilket inte är samma sak som en väl skriven relationsroman).

* Vilken författare vill du absolut inte läsa?

Peter Robinson, Sara Blaedel, Patricia Cornwell 


* Letar du efter någon/några böcker som du vet (eller tror) har kommit i pocket, men som inte går att få tag på via bokhandeln längre? Vilka böcker gäller det  - och skulle du i så fall tycka om att få dessa i läst skick?

Jag letar efter "Kostym" av Ninni Holmqvist och skulle bli jätteglad för ett läst exemplar.

* Skulle det kännas ok att få flera begagnade pocketböcker (i trevligt skick!) istället för en ny, i något byte?

Nja, jag älskar att läsa böcker som är sprillans nya...

* Läser du andra språk än svenska?

Nej, inte om jag slipper. =)

* Är du tedrickare eller kaffedrickare? Någon speciell smak som du gillar?


Dricker kaffe och svart te. Rött och grönt te bara undantagsvis.

* Vilken slags godis gillar du?


Choklad förstås! Marianne, likörkarameller, salt lakrits (gärna supersalta), "Gott och blandat", Zoo. Tycker inte om söt lakrits och godis med violsmak, men det mesta i övrigt som är smått och gott!

* Gillar du naturgodis; nötter, torkad frukt och liknande?

Yoghurtdoppade cashewnötter och bananer är gott! Och andra nötter tycker jag också om!


* Är du allergisk mot något (t.ex. nötter, gluten, mjölk...)?


Nej, jag är lyckligt lottad!

* Annat som du vill lägga till..?

Jag önskar mig pocketböcker där texten inte är pytteliten, eftersom jag har så svårt att läsa då.

Min mailadress är litteraturum@hotmail.com


Bryta om av Åsa Anderberg Strollo

"Bryta om" av Åsa Anderberg Strollo handlar om sextonåriga Minna, som bor på Söder i Stockholm. Hon bor med sin ensamstående psykiskt sjuka mamma och efter ett antal struliga år i grundskolan bestämmer sig Minna för att börja om. Hon ska börja gymnasiet, på en ny skola där ingen känner henne, och eftersom modern för tillfället är inlagd får Minna till att börja med lugn och ro. Men hur lätt är det att starta om sitt liv och sköta skolan när modern väl är hemma igen?

En bra och läsvärd bok, trots den beklämmande historien. Läs och fundera! Diskutera!


Mumin-test

Testa vilken av Mumin-figurerna du är! Testet hittar du här!

Jag blev Snorkfröken.

"Du är romantisk och drömmer om den stora kärleken. Men du kanske är lite för försiktig!"
Pocket och Prassel 2.0

NU är de nya riktlinjerna klara och den  nya omgången öppen för anmälan! Du hittar all information HÄR! Förgyll din vardag i höst och häng på!


Sjöjungfrun av Camilla Läckberg

En man hittas mördad, fastfrusen i isen och det visar sig vara en hederlig familjefar till synes helt utan fiender. Patrik Hedström och hans kollegor vid Tanumshedepolisen står handfallna utan någon som helst ledtråd att följa vidare.

Samtidigt uppdagas det att författaren Christian Thydell under mer än ett års tid fått mottaga anonyma hotbrev. Dessa kommer till polisens kännedom efter att Thydell visat dessa för sin kollega Erica Falck, tillika hustru till Hedström. Breven tas på största allvar då någon verkar hata Thydell innerligt och djupt. Och eftersom Thydell och mannen i isen var bekanta med varandra har kanske fallen något samband?

"Sjöjungfrun" av Camilla Läckberg är en bitvis seg historia. Den får aldrig riktigt upp farten så att säga. Jag irriterar mig alltmer på Falcks beskäftighet och Hedströms flathet jämtemot hustruns egenmäktiga förfarande. Upplösningen är för mig snarare än "jaha-upplevelse" än en "aha-upplevelse". Jag förundras fortfarande över vad som gör Läckberg så populär och hoppas kommande böcker håller högre klass, om inte stjärnan snart ska dala...


Vilken Astrid Lindgrenfigur är du?

Du gör testet här!

Jag är MADICKEN, vilket jag tycker stämmer mycket bra!


Pocket och Prassel - tredje paketet

Ibland kommer överraskningspaketen lämpligare än annars! Idag sitter jag och läser research till boken jag börjat skriva. Visst låter det pretentiöst och förmätet! Nåväl avhandlingar kan ju bitvis vara rätt tunga, så därför blev jag extra glad när avin damp ner på hallgolvet vid lunchtid just idag! Och SE! Här är det fantastiska paketet min hemliga bokvän skickat mig!

Pocketboken "Röda vita rosen" av Mariette Glodeck, som jag inte ens lagt märke till tidigare, men som verkar jättebra! En stoooor chokladkaka som avsändaren själv tycker bäst om. Det godaste skälet av alla tycker jag. Och så tre påsar med te, som kommer helt otroligt lägligt i dessa researchtider. TACK TACK TACK!

Boken tror jag bestämt får vänta till min långa resa till solen i december. Bli inte ledsen för det! Det är det bästa betyg böcker kan få i min värld - att få följa med till solen, stranden och havet. Och dessutom var det ju lite längd på den. Och så skulle den ju med fördel läsas när man var sommarglad! 

Jag säger än en gång TACK till min bokvän för denna gång. På återseende!  


Ett glas mjölk, tack av Herbjörg Wassmo

Men hur svårt kan det vara? Hur i hela fridens dagar skriver man ett norskt ö med det här tangentbordet? Tålamod är inte mitt signum så håll till godo med ett vanligt svenskt gammalt hederligt "ö".

"Ett glas mjölk, tack" av Herbjörg Wassmo handlar om Dorte, som är 15 år och bor ute på landet i Litauen. Hon bor med sin mamma och sin storasyster. Hennes pappa är död. Dorte drömmer om bagarens son, Nikola, och om att vara lite mindre fattig. Och visst tvekar hon först när hon får ett erbjudande om att flytta till Sverige för att arbeta som servitris en tid. Men det vore ju fint att kunna förse familjen med lite extra pengar...

Trafficking är ett ämne som är tungt att läsa om. Jag får ideligen ont i magen av den behandling dessa flickor utsätts för.  Vi får dock inte väja för att läsa om det som är tungt och svårt. Detta är en roman, men dessvärre är det också många många kvinnors vardag. 

Wassmos bok är bra och välskriven, men kanske aningen för lång. Jag upplever att historien bitvis går i cirklar vilket gör att det ibland blir trögt. Men läs, och förfäras!


Matilde av Denise Rudberg

Ibland varvar jag med något lättläst. Och är det något man inte kan anklaga Denise Rudberg för är det att vara djup. Och så måste jag erkänna att jag är lite nyfiken på vad det är som gör hennes böcker så populära.

"Matilde" är den andra boken i hennes triologi, som började med  "Jenny S" och nyligen avslutats med nyutkomna "Åse". Den handlar helt otippat om Matilde, ensamstående mamma med två döttrar boende på Södermalm i Stockholm. Hon söker förändring i sitt liv och säger upp sig från sitt jobb på en reklambyrå för att skriva en roman. Något som verkar lättare sagt än gjort. Runt henne figurerar också männen. Adrian, som hon haft en kortare affär med och Sebastian, exmaken. Och Tomas, en gammal barndomsvän, arkitekten som lever flott. Men är det bara vänner Tomas vill vara eller vill han ha något mer av Matilde?

Lättläst och lätt roande för stunden, ja visst! Men historien är bitvis riktigt platt och tråkig och naturligtvis förutsägbar. Ett plus till Rudberg som lyckats med konststycket att inte göra Matildes liv till enbart en resa på en räkmacka. Trots kritiken kommer jag inte att kunna avstå från att läsa "Åse" heller. Så på något sätt har hon ju ändå lyckats, Rudbergskan.


Pocket och Prassel 2.0

Snart drar nästa omgång av "Pocket och Prassel", eller förmodligen en ny variant av projektet, igång. Om du vill vara med kan du snart läsa mer och anmäla dig här

RSS 2.0