Kalla mig prinsessa av Sara Blaedel

För tillfället har jag har snöat in på kriminalare. Det är vad jag orkar med för tillfället antar jag. Tillbringar den mesta av tiden inomhus, trots solen och värmen. (Jag har tydligen snöat in på mer än ett sätt.) Men nu är tiden inne då det anses korrekt att berätta att vi väntar tillökning i familjen. Om allt går bra ökar familjemedlemmarna i vår familj med 100 % runt årsskiftet. Jo, det är alltså två små som gör sin blivande mammas tillvaro så outhärdlig. Såvida man inte tycker om att må illa dygnets ALLA timmar...De som vet säger att det KAN gå över vilken dag som helst. Det SKA gå över vilken dag som helst!  Det MÅSTE gå över! Snart...

"Kalla mig prinsessa" av Sara Blaedel är en bok jag införskaffat för länge sedan, och när jag började läsa den hade jag inga förväntningar alls. Har läst "Bara ett liv" av samma författare och var jag allt annat än imponerad. MEN jag skriv också att hon skulle få en chans till.

Upptakten till den här boken är när Våldsroteln vid Köpenhamnspolisen får in en anmälan om grov våldtäkt från en kvinna som varit på sitt livs första date. En genomgång av andra ouppklarade våldtäkter visar att den här mannen varit i farten förut. Han charmar sina blivande offer på olika datingsajter på internet, bjuder på middag och calvados till kaffet. Alltmedan han kallt beräknande vet hur kvällen kommer att sluta. Och när ytterligare en kvinna hittas, denna gången inte bara våldtagen utan också strypt, får kriminalinspektör Louise Ricks ta till nya okonventionella metoder.

Den här gången har Blaedel lycktas bättre. Historien har ett driv som jag saknade förra gången och stundom är det riktigt spännande. Lättläst och lättsmält. Undehållande för stunden. Men Louise Ricks privatliv skulle jag kunna vara förutan. Det är bara klyschigt och ointressant och ger upphov till djupa suckar. 


Grundläggande genetik av Mikael Fant

Jakob Lundwall får på sin trettioårsdag beskedet att hans mamma Christina avlidit. Förvisso hade de ingen vidare kontakt på slutet, men vem hade Jakob det med? Sakteliga har han under årens lopp dragit sig undan såväl släkt som vänner. Dessutom råder det oklara omständigheter kring moderns död och Jacob blir tvungen att ta kontakt med omvärlden igen för att söka sannigar och svar på frågor han länge burit på.

Detta är upptakten till Mikael Fants bok "Grundläggande genetik".  En välskriven och kristallklar debut som innehåller allt en bra roman ska innehålla. Trots det blir det inte klyschigt vilket också kunde ha blivit fallet. En och annan tvärvändning gör också historien, vilket gör att det aldrig blir tråkigt. Fant driver skickligt boken framåt med fast precision och målmedvetenhet. Någonting i boken får mig att känna likheter till Erlend  Loes sätt att skriva, men det torde inte vara en komplimang från min sida sett. Loe tillhör inte mina favoriter, men det gör Fant redan efter debutromanen.


Dubbla slag av Malin Persson Giolito

Sommar och sol i allra högsta grad och det kan tänkas märkligt att jag är blek som en albyl där jag ligger under filten. Men jag har mina skäl. Så fort jag är på benen igen ska jag köpa nya shorts och lapa sol hela dagarna. Så det så.

Men trots att jag inte kan ta del av det vackra vädret utomhus läser jag böcker. Både med ögonen och öronen. Och så har jag kämpat med att blogga också, för det hade jag lovat för att få vara med i Sommarpåse Lyx.

"Dubbla slag" av Malin Persson Giolito är en trivsam bok att läsa så här i sommartid. Den handlar om Hanna, som taigit sig genom skolor och universitet med toppbetyg och som fick toppjobbet på en advokatbyra som på en räkmacka. Men vad hände efter att hon blev mamma? Första gången? Andra gången? Med ett tredje barn i magen är plötsligt Hanna helt bortrationaliserad, stationerad till en liten skrubb med allt mindre viktiga arbetsuppgifter att utföra. Hon ska ju ändå snart "vara ledig"...

En viktig bok om kvinnors och mäns villkor på arbetsmarknaden, och i detta fall på en advokatbyrå. Lätt- och snabbläst. En godkänd debut av Persson Giolito, men det är något med språket som jag hänger upp mig på. Jag tycker att det haltar mellan varven. Men jag hoppas trots det få läsa fler böcker av författaren, för romaner som tar upp jämställdhetsproblematiken behövs mer än någonsin i samhällsdebatten.  


Sommarpåse Lyx

Idag kom den! Min efterlängtade Sommarpåse Lyx! Och vilken lyx sedan! Kolla bara!Min påse innhöll:

Två böcker; "Exil" av Denise Mina och "I de lugnaste vatten" av Viveca Steen,
ett fantastiskt fint pocketomslag som jag antar är sytt av avsändaren,
tillika det lilla fordralet i samma tyg som innehåller tepåsar,
en Läsdagbok,
en DVD-film "Loverboy",
en påse Zoo, en påse "Jättesalt" och cocosprickar,
tre fina pennor,
ett ljus och
inte minst en lista med avsändarens bästa lästips, tillika en 10% kupong på valfri vara på Akademibokhandeln.

TUSEN, TUSEN TACK FÖR ETT SUPERFINT PAKET!

Jag tror att jag med lite detektivarbete listat ut att just DU är min hemliga bokvän denna gång. Har jag rätt?

Dårens dotter av Mian Lodalen

"Dårens dotter" av Mian Lodalen handlar om Connie, sju år, som växer upp hos sin moster och morbror i Jönköping. Connies mamma är död och hennes pappa dyker bara upp när det passar honom. När Connie börjar skolan blir det tydligt att hon inte är som andra barn. Hon har svårt att vara tyst, men det händer också att hon somnar under lektionerna. När hon inte drömmer att hennes mamma kommer tillbaka för att hämta henne.

Connie älskar sin pappa villkorslöst fastän han inte är som andra pappor. Han byter flickvänner oftare än kalsonger, han har suttit i fängelse och dessutom pratar han tattarspråket romani. Han gillar snabba bilar och han är inte rädd för att sticka ut hakan oavsett om det handlar om att dela ut gratis kondomer vid  väckelsemöten eller sälja väskor med fejkade kulhål i. Och Connie förlåter honom alltid även om han inte ens dyker upp på julafton som han faktiskt lovat att göra.

En välskriven och fin bok om en flickas villkorslösa kärlek till sin far. Men även en bok om vänskap två barn emellan. Boken är lättläst och en riktig bladvändare. Personporträtten är så välgjorda och i boken finns ett driv som gör att man vill framåt. Högsta betyg till Lodalen och har du inte läst den. Gör det i sommar!  


Hjärtats mörker av Jonas Moström

Idag skickar jag min Sommarpåse Lyx till en mottagare någonstans i vårt avlånga land. Och så torde jag väl få min till veckan också. Verkligen spännande och något att se fram emot!

"Hjärtats mörker" av Jonas Moström är den tredje boken om kommissarie Johan Axberg och läkaren Erik Jensen. Liksom de tidigare böckerna utspelar boken sig i Sundsvall med omnejd. Hemlandstoner med andra ord.

Upptakten till den här boken är när två småpojkar hittar en död kvinna i ett motionsspår nära Sundsvalls sjukhus. Kvinnans kläder är sönderrivna och hennes trosor hittas en liten bit ifrån kroppen. Allt tyder på att det är ett sexmord, och det enda Axberg och hans kollegor har att gå på, är den röda Golf som setts lämna området. 

Hemma hos Erik Jensen knakar äktenskapet med Sara i fogarna. Sara bestämmer sig för att lämna familjen för några dagar och åka till Frankrike på skrivarkurs. Och det som i Frankrike kunde ha varit ett oskyldigt snedsteg från Saras sida, visar sig få ödesdigra konsekvenser även efter hemkomsten till Sverige.

Underhållande för stunden. Moström är ingen litterär mästare och storyn känns rätt förutsägbar. Ändå gillar jag dessa böcker. Kanske mest för att jag kan mitt Sundsvall utan och innan, vilket gör boken extra levande. Så säkert kommer jag inte kunna motstå från att läsa "Rymd utan stjärnor" heller. Så på sätt och vis har han ju ändå lyckats, Doktor Moström.


Alltid redo att dö för mitt barn av Joanna Rubin Dranger

Den här boken fick jag som en bonus i samband med ett bokpaket med recensionsexemplar. Den är liten och söt och på omslaget glänser gulddetaljerna. Ja, jag vet. Jag är svårt svag för fina omslag.

Här redogör Rubin Dranger för moderskapets vedermödor med slagkraftiga texter och bilder. Den avhandlar såväl kroppsfixering, egocentrism, föräldrars dubbelmoral och den översvallande mammakärleken.

Lättläst och tankeväckande och modig, även om igenkänningsfaktorn av förklarliga skäl inte är så hög just för mig, då jag inte har några barn. Än. Min absoluta favorit "Mödravård hightec", kan jag inte motstå från att visa här. Jag skrattade högt när jag såg den. Gör du?

Papperssnurra och trätratt

Taxi av Alexandra Pascalidou

Den här gången har jag helt farnkt snott baksidestexten, som jag tycker beskriver boken så fantastiskt bra. Även denna bok är faktiskt signerad av "kärlek och respekt".

"Taxichaufförer skär genom samhället i sina bilar. De har blicken i backspegeln och örat mot asfalten. De kör oss till bröllop och begravningar, till akuten eller till älskaren mitt i natten. Detta är deras historier. Följ med in i fängelser och fuktiga källarlokaler, till vackra villakvarter och lyxkrogar - från New York till Nairobi. Taxi är tjugotre resor, tjugotre livsöden från en värld i rörelse."

En lättläst och intressant bok. Den del historier är mer osannolika än andra, men för den skull inte helt säkert påhittade. Många av chaufförernas livsöden berör mig på djupet, och startar en tankeprocess även efter att historien är slut. En bok som jag inte anser ska sträckläsas utan läsas pö om pö när andan faller på. 


Där ingen vind blåser av Annika Sjögren

I födelsedagspresent av min syster fick jag i år bland annat ett signerat exemplar av Annika Sjögrens "Där ingen vind blåser". Det är alltid roligt med signerade böcker tycker jag. Jag har faktiskt ett antal i min bokhylla nu, och de kommer att få stanna där för evigt. Har du några signerade böcker i din bokhylla som du värnar om?

Boken utspelar sig i Härnösand (där jag för övrigt bott ett antal år och fortfarande har delar av min familj kvar). Tolvåriga Sandra försvinner i samband med att hon säljer kakor för att tjäna pengar till en klassresa. Sedemera visare det sig att Sandra inte bara är försvunnen utan också död. Det visar sig att den förmodade trygga småstaden bär på en del hemligheter både i nutid men även längre tillbaka i tiden.

En godkänd debut av Sjögren. Lättläst och underhållande utan några egentliga större överraskningar. (Ibland är det skönt att läsa utan att behöva tänka mer än nödvändigt.) Bitvis tycker jag att språket haltar något, men inte så att det stör berättelsen i fråga. I min bokhylla står också, ett förvisso osignerat exemplar, av uppföljaren "Som glöd blir till aska" och enligt relativt säkra källor ska den vara något bättre. Något att se fram emot i sommar alltså. 


Mystiska Milla och spökskolan av Unni Lindell

"Mystiska Milla och spökskolan" av Unni Lindell, med illustrationer av Fredrik Skavlan (recensionsexemplar från Piratförlaget) är en trevlig bok för de lite äldre barnen.

Boken handlar om Mystiska Milla, som är ett spöke. Tillsammans med en massa andra spöken bor hon på den översta hyllan i syfabriken. Där ligger hon prydligt ihopvikt om dagarna och väntar på att det ska bli natt. Och i den här första boken (i en serie av ett antal kan jag tro) får Milla börja på Sofia Skrämmavettis spökskola för att lära sig spöka på riktigt.

Men en dag råkar Milla knuffa ner sin spökkompis Flinka Fiola från hyllan och plötsligt har Fiola förvandlats till en väska att skickas till Paris. Milla måste rädda Fiola och tillsammans med tygfabrikörens son Pinneus ger hon sig av till Paris för att rädda Fiola.

Lättläst, småmysig och spännande bok för barn mellan 6 och 9 år. Underhållande och lärorik. Plus för de fina illustrationerna. Nummer två i serien heter "Mystiska Milla och Sjustjärnan" och utkommer i oktober.


Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva av Ann Heberlein

Soligare och varmare i Skåne idag. Skönt. Kanske är sommaren här lagom till jag kan ta emot den?

"Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" av Ann Heberlein är en apori, ett olösligt filosofiskt dilemma. Här beskriver Heberlein sin vardag och hur det är att leva med den psykiska sjukdomen bipolär typ 2. Bipolär typ två är den sjukdom man tidigare kallade manodepressivitet. I boken får man ta del av Heberleins egna upplevelser och erfarenheter, men dessa varvas också med filosofiska resonemang.

Det här är en bok som berörde mig mer än på ytan. Jag förundras över, och beundras av, Heberleins förmåga att hitta orden för att beskriva det mörka, det tunga och det svåra. Den är smärtsam, men inte utan humor. Den är utlämnande och mycket uppriktig. Den är tänkvärd, viktig, och mycket välskriven. Och absolut, ja absolut, mycket läsvärd!  


Odjuret av Roslund & Hellström

Regn. Och sol. Kallt. Och ganska trist. Just nu. Men det ska bli roligare säger de som tror sig veta. Jo, de har nog rätt. Läsningen är en av mina livlinor. Och telefonen. Och Mariekexen förstås.

Odjuret av Roslund & Hellström tar sin början när två små flickor hittas dödade i ett källarförråd efter att ha utsatts för en rad grova övergrepp. Fyra år senare rymmer deras mördare i samband med en transport från fängelset och alla är de lika överens. Han kommer att mörda igen! När så en femårig flicka hittas våldtagen och död står polisen handfallen och flickans pappa tar saken i egna händer.

Underhållande, lättläst, och en aningen ovanlig kriminalroman då det inte bara är jakten på mördaren som står i centrum. Här ställs en rad moraliska dilemman mot varandra och det är inte utan att man som läsare får ta sig en rejäl funderare över vad man själv tycker och tänker.


Svar på frågorna - Sommarpåse Lyx

Här kommer mina svar på frågorna i Sommarpåse Lyx:

* Har du någon önskebok?

Ja, eftersom jag tänkt läsa Denise Minas Garnetthtriologi i sommar och just fått den första boken vore nummer två "Exil" en kul bok att få. Eller nummer tre "Den sista utvägen".

*Vilken är den bästa bok som du har gett bort?

"Busters öron" av Maria Ernestam tror jag. Läs den om du inte redan gjort det!

* Skulle du kunna tänka dig att ta emot beg. böcker?

Jag föredrar helt klart nya böcker.

* Läser du på andra språk än svenska?

Nej, jag läser bara på svenska.

* Lyssnar du på böcker? (Mp3 eller cd?)

Absolut! Både och.

* Vad tyckte du om att få i paket då du var liten?

Vackra pennor och små block

* Har du gett bort något i present, som du egentligen själv skulle ha velat ha?

Det gör jag nästan alltid. Jag kan inte ge bort något jag inte själv tycker om. Senast var det ett smyckeset från Snö of Sweden.

* Vilken slags smycken gillar du?

Silversmycken. Enkla men snygga. Inget prål. Örhängen går alltid hem.

* Samlar du på något?

Nej, inte för tillfället.

* Annan sysselsättning - än att läsa böcker?

Scrapbooking, styrke- och konditionsträning, film och musik, resa

* Vad gör du en perfekt sommardag?

Ligger på stranden och lapar sol med en god bok antingen i handen eller i öronen. Kanske lyssnar jag också på "Sommar" i P1. Och så badar jag i havet förståss.

* Favoritfärg?

Rosa, svart, vitt

* Favoritland?

Säger stad istället för land. London.

* Favoritfilm och favoritteveserie?

"Sex lektioner i kärlek" och "Vänner"

* Var föddes du?

I Sundsvall

* Vilken plats på jorden gillar du bäst?

Vet inte...

* Är du allergisk mot något?

Nej, lyckligtvis inte.

* Favoritgodis?

Hårda salta med pulver i, Zoo, cocosprickar

* Favoritdrink eller favoritdryck?

Dricker inte alkohol och för tillfället tycker jag bäst om Ramlösa. Men te är också gott. ;)

* Rent allmänt så gillar jag....

glada och generösa människor, överraskningar och presenter

* Rent allmänt så ogillar jag...

mygg, orättvisor och när barn far illa


Kinesen av Henning Mankell

Sommaren har kommit till Skåne även om det idag känns lite kyligare än tidigare i veckan. Solen skiner i allafall, men det är blåsigt.

Jag mår inte bra. Därav den dåliga uppdateingen av bloggen. Men det sägs att det finns hopp om att det ska vara övergående. Så tills vidare får jag väl tro på det. Nu fick jag i allafall ta mig i kragen om jag med gott samvete ska kunna vara med i  En bok om dagens Sommarpåse Lyx-projekt. Har du inte anmält dig är det hög tid NU!

"Kinesen" av Henning Mankell är en fristående kriminalroman som utspelar sig i Hudiksvallstrakten. I den lilla byn Hesjövallen har inte mindre än 18 personer bragts om livet på de mest bestialiska sätt. Polisen är förfärade och tror sig söka en vettvilling man inte tidigare skådat inom Sveriges gränser. 
 
När Birgitta Roslin, domare i Helsingborg, får höra om dådet förundras hon över av att hon i princip är släkt med alla de mördade offren. Och hon bestämmer sig för att ta sig en närmare titt på fallet av helt privata skäl. Något polisen i Hudiksvall inte är helt förtjust över.

En förvisso intressant och genomtänkt historia om man tycker om snabba kast mellan nutid och dåtid. (Själv har jag lite svårt med det.) Underhållning för stunden, men knappast en bok som dröjer sig kvar. Dessutom har jag också svårt för beskäftiga fruntimmer (läs Roslin), och brukar vanligtvis undvika litteratur där de nästlar sig in. Jag lyssnade på boken som ljudbok, vilket torde ha gjort läsupplevelsen mer intressant. Johan Rabaeus är en skicklig uppläsare, som dessutom hanterar de vitt skilda dialekterna på ett mycket proffsigt sätt.

RSS 2.0