Fågelbovägen 32 av Sara Kadefors

"Fågelbovägen 32" av Sara Kadefors handlar om Karin. Karin som arbetar som gynekolog på dagarna och som volontär på en mottagning för papperslösa invandrare på fritiden. När hon i ett spontant försök att få Katerina, en ung utsatt kvinna, att lämna den familj där hon arbetar illegalt får det ödesdigra konsekvenser. Helt plötsligt har hon anställt Katerina som hemhjälp i sin egen familj vilket medför att hon kommer obehagligt nära Karins man och barn. Och strider det inte mot vad Karin egentligen står för?

Intressant och tankeväckande historia. Genomtänkt moraliskt dilemma av Kadefors som ger läsaren något att fundera och reflektera över. Något upprepande mellan varven, men trots det läsvärd. En bra bok att cirkla om.


Systerskap av Katerina Janouch

Recensionsexemplar från Piratförlaget. Litteraturum tackar för ett gott samarbete! Recensionsdatum 9 sept 2009.

Katerina Janouch bok "Systerskap" är den andra boken om barnmorskan Cecilia Lund och hennes familj. (Den första heter "Bedragen" och om den kan du läsa här.)

Cecilia och Johan har efter makens otrohet bestämt sig för att separera och sälja huset. Plötsligt är Cecilia varannan-vecka-mamma, men singellivet känns ovant och svårt. Därför är det skönt för Cecilia att ha jobbet på förlossningen där dramatiken aldrig är långt borta. Riktigt kritiskt blir det då en nyfödd baby plötsligt försvinner från förlossningen.

I de centrala delarna av staden har dessutom flera övergrepp på unga flickor begåtts som dessutom filmats och lagts ut till beskådande på nätet. Detta medför naturligtvis en massa rykten och skvaller och får konsekvenser ingen väntat sig. Bland annat ställs begreppet systerskap på sin spets.

Nja, jag var inte så imponerad av "Bedragen" och jag är inte så imponerad av "Systerskap" heller. Det är lättläst och lättsmält, men inte något man minns. Jag har svårt för den dramatiska vändningen då babyn försvinner från förlossningen. Helt onödigt enligt min uppfattning. Boken blir varken bättre eller mer spännande av det utan gör bara att historien spretar. (Jag minns att det fanns en liknanade dramatisk händelse i "Bedragen" också.) Cecilia Lunds ältande är väl i och för sig förståeligt, men inte desto mindre tröttsamt för läsaren. När hon dessutom lägger ut frågan på sin blogg huruvida hon ska ta tillbaka John eller inte är måttet rågat för min del.


Borta bäst av Sara Kadefors


Recensionsexemplar från Piratförlaget. Litteraturum tackar för ett gott samarbete! Recensionsdatum 26 aug 2009.

Utgivningen av Sara Kadefors "Borta bäst" inföll i samband med vår semesterresa därav den något sena recensionen från min sida.

Sylvia bor i sin bil intill ett IKEA-varuhus, dricker gratiskaffe i varuhusets restaurant och äter av den mat andra varuhusgäster lämnat. Ibland tar hon sig en välförtjänt tupplur på sängavdelningen och sin personliga hygien sköter hon på en av varuhusets toaletter. Gärna tidigt på morgonen då de fortfarande är rena och fräscha. Hon väcker inte någon större uppmärksamhet denna kvinna, men varför har hon hamnat här? Vilket är misstaget hon begick som ledde till att hon förlorade allt och hamnade i den här situationen?

Baksidestexten på boken är fantastiskt lockande och intressant och jag kastade mig in i boken med liv och lust. Inledningen känns lovande och Kadefors bygger upp mina förväntningar på ett skickligt sätt. Men dessvärre lyckas hon inte ända fram. Plötsligt tycker jag att det som sker med historien är orealistiskt och fiktionartat och jag har svårt att ta den till mig. När så orsaken till Sylvias förlust uppdagas är det närmast pliktskyldigast som jag läser boken färdigt. Den på baksidan av boken utlovade humorn går mig helt förbi och läsupplevelsen är närmast en "jaha-upplevelse".   


RSS 2.0