Krokodilens leende av Inger Jalakas

Ibland är det smärtsamt att läsa böcker. Men ofta är det viktiga böcker som är smätsamma att läsa. Det är böcker som avhandlar viktiga, men ofta tabubelagda, ämnen såsom pedofili, barnprostutition och traffickning.

"Krokodilens leende" av Inger Jalakas handlar just om sexuellt utnyttjande av barn och vilka enorma nätverk pedofilerna väver över hela jordklotet. "Krokodiler" är vad barnen i sydostasien kallar pedofiler. Huvudpersonen i boken, journalisten Anna Hansson, åker till Thailand med en kollega i ett helt annat ärende. Men väl där, och med kunskapen hon nyligen tillförskansat sig i Sverige, blir hon varse vad som pågår omkring henne.

En bra, intressant och viktig bok att läsa. Språket är lättläst, ämnet desto tyngre. Men väljer vi att inte läsa dessa böcker anser jag att vi väljer att blunda för dessa ensamma och utsatta barn som finns i världen. Inte minst på våra vanligaste semesterorter.


Skumtimmen av Johan Theorin

Idag skiner solen igen efter gårdagens ihållande skyfall över Skånelandet. Är det sommar nu? Jag vill hoppas det.

Jag förmodar att bloggandet kommer att bli lidande ju varmare och soligare det blir utomhus. Bokläsningen däremot torde bara öka. Ska därför försöka beta av listan på de böcker jag läst, men inte ännu bloggat om.

"Skumtimmen" av Johan Theorin är en säregen historia i sin genre. Är det en kriminalroman eller är det en roman som handlar om ett brott? Eller är det samma sak egentligen? Nåväl. I början av 70-talet försvinner en liten pojke, Jens, spårlöst i dimman på Alvaret på Öland. Tjugo år efter det inträffade återvänder pojkens mor, Julia, till Öland för att ta reda på vad som egentligen hände med pojken. Julias far, Gerlof, har nämligen fått en liten sandal med posten, och efter det inlett privata efterforskningar kring barnbarnets försvinnande. Men kan det verkligen stämma att den för länge sedan döde, mytomspunne ölänningen Nils Kant kan ha något med detta att göra?

"Skumtimmen" är en välskriven och bitvis intressant historia. Den är riktigt bra uppbyggd, men emellanåt blir det utdraget och tjatigt och jag fänglas aldrig riktigt. Tyvärr. Jag njuter dock av den sprirande kärlekshistorien, och så  får jag en enorm lust att återse Öland med dess väl beskrivna landskap.


Ben, ute i världen av Doris Lessing

Först vill jag säga "Välkommen" till alla nya bok- och läsvänner som hittat hit via "Pocket och Prassel". Det verkar som om alla är lika förväntansfulla och entusiastiska. Kul!

Efter att ha läst Lessings "Det femte barnet" kändes det naturligt för mig att även läsa fortsättningen om det svåranpassade barnet, Ben. I den här boken får vi följa Ben i vuxen ålder och hans relation till omvärlden och medmänniskorna. Det blir en resa mellan flera länder, ja till och med, världsdelar. Här får vi bl a möta den omtänksamma gamla damen, som tar hand om Ben. Men även de hänsynslösa människor som försöker lura honom för att tjäna pengar på hans originalitet. En resa mellan hopp och förtvivlan helt enkelt.

Nja, Lessing får godkänt, men inte mer. Jag tycker inte den håller samma kvalitet som "Det femte barnet" vare sig till språk eller innehåll. Men visst fanns det en viss behållning att få läsa hur det gick för Ben i det vuxna livet. (Även om jag hade önskat att det hela tett sig på ett annat vis.) En del av karaktärerna i boken känns inte helt trovärdiga och slutet känns lite akut och trots det känns historien inte helt avslutad.

Hela boken andas därmed en känsla av att få slut på de eviga frågorna från läsarna av "Det femte barnet. "Vad hände sedan?"


Pocket och Prassel - Svar på frågorna

* Vilken genre är du mest förtjust i?
Jag gillar det mesta, men är svag för svenska kriminalare och nordiska författare i övrigt.

* Favoritförfattare? Har du redan allt som författaren har skrivit?
Marianne Fredriksson, Karin Alvetegen, Liza Marklund, Camilla Läckberg, Henning Mankell, Roslund & Hellström, Unni Drougge

* Vilka författare är du nyfiken på och har lust att läsa?
Vet faktiskt inte på rak arm.

* Vilken genre vill du absolut inte läsa?
SF och Fantasy går bort helt! Är inte så intresserad av chiclitt.

* Vilken författare vill du absolut inte läsa?
Peter Robinsson har aldrig lockat.


* Letar du efter någon/några böcker som du vet (eller tror) har kommit i pocket, men som inte går att få tag på via bokhandeln längre? Vilka böcker gäller det  - och skulle du i så fall tycka om att få dessa i läst skick?
Jag letar efter "Kostym" av Ninni Holmqvist och skulle bli jätteglad för ett läst exemplar.

* Skulle det kännas ok att få flera begagnade pocketböcker (i trevligt skick!) istället för en ny, i något byte?
Nja, jag älskar att läsa böcker som är sprillans nya...

* Läser du andra språk än svenska?
Nej, inte om jag slipper.


* Är du tedrickare eller kaffedrickare? Någon speciell smak som du gillar?
Dricker kaffe och svart te. Inte rött eller grönt te.


* Vilken slags godis gillar du?
Choklad förstås! Polly, salt lakrits (gärna supersalta), "Gott och blandat", Zoo. Tycker inte om söt lakrits, men det mesta i övrigt som är smått och gott!


* Gillar du naturgodis; nötter, torkad frukt och liknande?
Jag är anhängarna av Grynet och tycker därför att "frukt inte är godis"!

* Är du allergisk mot något (t.ex. nötter, gluten, mjölk...)?
Nej!


* Annat som du vill lägga till..?
Jag önskar mig pocketböcker där texten inte är pytteliten eftersom jag har så svårt att läsa då.

Min mailadress är [email protected]


Pocket och Prassel

Härligt med friska fläktar med initiativförmåga och kraft att driva skojiga projekt!

Pocket och Prassel

Potensgivarna av Karin Brunk Holmqvist

"Potengivarna" är en trivsam och mysig roman av Karin Brunk Holmqvist. Den utspelar sig i Simrishamn på Österlen hos de båda systrarna Tilda och Elida. De lever ett stillsamt liv tillsammans i ett litet hus med utedass på gården. När deras nye granne flyttar in förändras livet för systrarna. Och deras önskan om en toalett inomhus, en vattenklosett, leder så småningom till att systrarna startar ett postorderföretag där de säljer potensmedel.
 
En lättläst roman som stannar i hjärtat länge. Skickliga personporträtt och ett språk som förstärker känslan av var den utspelar sig. En härlig bok att läsa i hängmattan i sommar!


Anna, min älskade av Magnus Utvik

Jag undrar så vilka ni är. Ni som besöker min blogg mest varje dag fastän jag svikit er så hårt genom att inte uppdatera den på länge. Har tappat lite av min läsglädje under slutet av april och maj, men nu börjar den så sakteliga att återkomma. Och med läsglädjen kommer också lusten att blogga. Tänkte därför fira genom att göra två inlägg idag!

Det är sommar och varmt och livet borde vara lättsamt och otvunget. Men i sin lägenhet i en av Stockholms förorter sitter Anna och Marcus, som fått beskedet att Anna har livmoderhalscancer. Anna är 29 år och plötsligt står paret inför det faktum att Anna kan dö. Dödligheten i denna cancerform är en på tre. "Anna, min älskade" är en bok som handlar om hur snabbt livet kan förändras och hur man försöker att hantera det ofattbara.

"Anna, min älskade" är en lättläst bok om ett svårt ämne. Utvik gör sitt yttersta för att försöka förmedla känslostämningar och kasten mellan hopp och förtvivlan. Dessvärre lyckas han inte drabba mig på det sätt jag hade hoppats. Boken är ändå läsvärd. Inte minst för att Utvik varit modig nog att skriva om cancer som drabbar kvinnor och hur det är att vara man och nära anhörig. Och dessutom har han fått mig att ideligen vilja grilla halloumi.


Bookcrossing

Slår ett slag för bookcrossing som är ett utmärkt sätt att göra sig av med böcker man inte längre vill äga! Den närmsta veckan kommer jag att släppa ut tre böcker på nya äventyr!

http://www.bookcrossing.com/

RSS 2.0