Enhet av Ninni Holmqvist

Är våren här på riktigt nu tro? Har den sista snön fallit för den här gången? Idag skiner solen över ett grönt och prunkande Skåneland. De japanska körsbärsträden har börjat blomma, vitsipporna har slagit ut på riktigt (efter att ha hindrats ett par gånger av snön) och krokusen och snödropparna har ju blommat länge nu. Koltrasten sjunger lyckligt och skatorna bygger bo. Och kaninerna är galnare än vanligt. Härligt!

Våren och sommaren är ju också pocketens tid. Då behöver jag en lätt bok som jag kan ta med mig överallt. För vem vet alltid när ett lästillfälle kan dyka upp? En stund på en soldränkt trappa på lunchen kanske? Eller lutandes mot en stolpe i väntan på bussen? Eller jag kanske bara måste få ta en kaffe på någon av uteserveringarna som börjar poppa upp ur marken igen? Då kan boken vara ett gott sällskap.

En bok som nyss kommit ut i pocket är "Enhet" av Ninni Holmqvist. Boken handlar om Dorrit som efter att ha fyllt 50 år, inte ha fött några barn eller gjort någon annan nämnvärd nytta, hamnar på Enheten. Det är en reservdelsbank för biologiskt material. Där lär hon känna andra umbärliga och trots att hon vet att hon till slut kommer att gå till slutdonation finner hon tillvaron på Enheten trivsam och trösterik.

"Enhet" är en fascinerande roman med många bottnar. Den är lättläst, välskriven och mysig trots sitt allvarliga innehåll och den fick mig att börja fundera. Har alla människor i vårat samhälle lika stort värde? Är kvinnor utan barn lika mycket värda som kvinnor med barn? Och är jag för eller emot organdonation? Och vem bestämmer över mtt liv? Egentligen. 

Köp den! Läs den!  

image44

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0