Ny blogg
Vill du följa med oss på våran resa i februari är du välkommen att besöka http://goraskillnad.blogg.se. Välkommen!
Otrogen på öppen gata av Belinda Olsson
Men. Alltså. Ibland är det skönt att läsa utan att behöva tänka. Att läsa litteratur som inte förändrar ens liv och som inte behöver reflekteras kring. "Otrogen på öppen gata" av Belinda Olsson är en sådan bok. (Boken är en fristående fortsättning av boken "Gravidchock! Reporter erkänner" som du kan läsa mer om här.)
Agata Hansson är tillbaka och det med besked. Gravidchocken har övergått i en bebischock. Och knappt har hon hunnit finna sig tillrätta i vardagen som mamma innan hon börjar längta tillbaka till jobbet. Och när tidningen behöver någon med erfaranhet som snabbt kan rycka in är inte Agata sen att tacka ja. Agata njuter av att vara tillbaka i hetluften på redaktionen och den snygge vikarien Andy går inte heller av för hackor...
Lättläst och underhållande för stunden. Jag skrattar högt och gott några gånger, men får också bitvis ont i magen av Hanssons framfusighet och brist på "feeling". Läs om du har lust eller inte orkar tänka! Eller har en lång flygresa framför dig...

Röda vita rosen av Mariette Glodeck
Här finns Frida, som varit kär i Måns sedan tonåren, och här finns Milla, som var tillsammans med Måns, men som nu är tillsammans med hans barndomsvän Jens. Måns själv är givetvis också med, självsäker och snygg, liksom Jens, den ständige skuggan. Här finns också Carl, som fortfarande inte vågat berätta för Frida att han är bög, trots att alla andra vet. Och så har vi Teddy, bajskungens son, Pepsi, som har en titanskruv i foten, och Tove, som är så smal att hon knappt syns. Mitt i natten, fulla och rastlösa, får de för sig att leka Röda Vita Rosen. En lek som snart blir allvarligare än vad de tänkt. De ser på varandra på ett helt nytt sätt och obehagliga sanningar avslöjas.
Lättläst relationsdrama med doft av sommar, sol och hav. Välskrivet och vackert språk. En berättelse som andas både lek och allvar och som tål att tänkas på. Och för mig som gillar interaktionen mellan människor och gruppdynamik får mitt lystmäte.

Fly för livet av Helena von Zweigbergk
Hjärnan är seg. Förklaringen är enkel. Den får helt enkelt inte tillräckligt med energi. Men jag har mina skäl och syftet är gott.
Varför väljer man vissa böcker vid vissa tidpunkter i sitt liv? Och hur i hela fridens dagar lyckades jag få med mig TVÅ av de absolut sämsta böcker jag läst i hela mitt trettiosjuåriga liv på en skön solsemester?
"Fly för livet" av Helena von Zweigbergk är den andra av de två. Tre hårt kriminella män tar sig ut från fängelset och med sig, som gisslan, tar de Ingrid, fängelseprästen. Hemma finns maken Anders och ettåriga Kerstin, medan Ingrid får vara med om den mer omskakande upplevelsen efter den andra.
Ja men suck! Här har jag nu frångått min princip och inte valt att läsa böckerna om Ingrid i kronologisk ordning. Varför? Jag har läst i flera bokbloggar att den här var den bästa av dem. Jag vågar inte ens tänka på hur dåliga de andra är. Än mindre kommer jag att läsa dem.
Berättelsen känns helt enkelt inte trovärdig. Den är bitvis seg som kola, och jag har svårt att känna sympati med Ingrid. Jag suckade och stönade och valde att lämna kvar boken på hotellet. Hoppas att ingen läser den.
Den du inte ser av Mari Jungstedt
Men när ytterligare en kvinna, Frida Lindh, hittas mördad har polisen anledning att revidera sin misstanke. För visst påminner de båda morden om varandra?
"Den du inte ser" av Mari Jungstedt är den första boken Jungstedt skrev om Anders Knutas och hans kollegor vid polisen på Gotland. Och eftersom jag har en stark vilja att läsa böcker i rätt ordning, och önskade mig något lättsmält, valde jag därför att ta med mig denna på semestern till Thailand.
Men gud så tråkig den var! Jag suckade och jag stönade och jag fick verkligen kämpa mig igenom den. Och nej! Jag är inte imponerad och jag är så ledsen att jag valde Jungstedts första bok. Kanske är de påföljande böckerna bättre? Men tyvärr så har jag läst färdigt Jungstedt. För alltid.

Att välja glädje av Kay Pollak
Kay Pollaks bok "Att välja glädje" är en lättläst och lättillgänglig bok om hur du, och jag, kan förbättra våra relationer och på så sätt må bättre själva. Den handlar om att vi har ett val, även när det gäller de tankar vi tänker. Och att vi faktiskt kan förändra vårt sätt att tänka med enkla medel.
Boken torde tjäna på att läsa långsamt och med tid för eftertanke. Boken innehåller också några övningar som både är roliga och spännande att göra. Jag fick mig både en och två aha-upplevelser och kan varmt rekommendera boken. Jag har fortfarande en hel del att jobba med, för det är ju när boken är utläst som det verkliga arbetet börjar. Läs! Fundera! Reflektera!

Du ska vara spännande och varm av Anna Bengtsson
"Du ska vara spännande och varm" av Anna Bengtsson handlar om att dejta på nätet. Här får vi följa "Fruensamhemma" när hon möter sina potentiella stora kärlekar. Men hur beskriver man sig själv från sin bästa sida? Och vem döljer sig bakom de intressanta nicknamnen och hur bra stämmer deras beskrivning av sig själva överens med verkligheten?
Nja, jag var inte så imponerad. Lättläst, men knappt underhållande för stunden. Temat är intressant, men på något sätt når Bengtsson inte ända fram. Klyschorna är för många och nyanserna för små. (Eller är det för att jag känner att jag måste försvara nätdejtingen av rent personliga skäl?)

Mannen under trappan av Marie Hermanson
Hermanson är mästarinna på spännande och suggestiva berättelser. Och jag vågar säga att bland de jag läst, är detta en av de bästa. Hermanson bygger upp spänningen på ett sätt att jag under läsningens gång får ont i magen. Språket behärskar Hermanson väl och har du inte läst Hermanson, är det dags nu.

ABC av Ida Jessen
En spännande och kuslig bok om makt. Jessen har lyckats väl med att bygga upp berättelsen, vilket gör att man drivs framåt i boken. En fascinerande bok, som mycket väl passar att diskutera i cirkel. Läs den om du vågar!

Bedragen av Katerina Janouch
"Bedragen" av Katerina Janouch är den första boken i en romanserie om barnmorskan Cecilia Lund. Hon lever ett vardagligt liv tillsammans med maken John och de fyra barnen, när det plötsligt en dag står en ung man på trappan och hävdar att John är hans far. Detta är upprinnelsen till att familjen så sakteliga splittras och att relationen mellan Cecilia och John får allt djupare sprickor.
Lättläst och lättsmält, men tidvis lite seg. Berättelsen känns inte helt trovärdig, vilket tråkar ut mig mellan varven. Ändå kan jag inte låta bli att undra hur nästa bok kommer att vara. Och än mindre kommer jag att kunna låta bli att läsa den. Det finns också små detaljer i boken som jag retar mig på. Och varför ska alltid barnmorskeyrket romantiseras så? Däremot tycker jag att omslaget är ett av de allra snyggaste jag sett på länge. Och jag har anledning att tro att de nästkommande böckerna kommer att vara lika snygga!

Busters öron av Maria Ernestam
Boken handlar om Eva, som ömt vårdat sina rosor i sin trädgård i alla år. När hon fyller 56 år får hon en dagbok i födelsedagspresent av sitt ena barnbarn och i den börjar hon skriva om det liv hon levt. Ett liv som tar sin utgångspunkt i ett beslut hon fattat redan som 7-åring. Eva skriver om uppväxten tillsammans med en självcentrerad och komplicerad mamma, som kommer att påverka henne för alltid, och om den stora kärleken hon fann och förlorade...
Ett relationsdrama när det är som bäst! Ernestam har en förmåga att finna subtila formuleringar som får dramatiska konsekvenser och jag är full av häpnad över de vändningar boken tar. Ernestam är en mästare både med språket och berättelsen är underfundig. Jag valde att lyssna på boken med uppläsning av Eva Röse, som även hon får högsta betyg för sin uppsats. Läs, läs, läs! En bok som för övrigt lämpar sig väl för en bokcirkel att läsa och diskutera.

Vän av ordning av David Batra

Åse av Denise Rudberg
Postiv överraskning då jag tycker att Rudberg höjt sig ett snäpp från de andra böcker jag läst av henne. Lättläst litteratur med feel-good känsla och som mot alla odds dröjde sig kvar i mitt huvud även efter att den var utläst.

Gott nytt år och SKICKA VIDARE
Väl hemkommen från Paradiset, och julen och nyåret har firats med nära och kära. Bloggandet har kommit på skam, men nu gör jag en rivstart då En bok om dagen kommit med ytterligare ett önskvärt initiativ för alla oss bokälskare.
Reglerna som gäller i SKICKA VIDARE:
* Tre personer som kommenterar det här inlägget kommer att få en begagnad pocketbok av mig. Först till kvarn gäller - och du måste ha en blogg.
* Skriv i inlägget att du vill vara med i Skicka vidare, tinga den bok du vill ha, och skriv din mejladress - så är boken din.
* Lägg in den här informationen på din blogg och lova därmed att skicka vidare tre böcker.
* De böcker som lovas bort ska antingen visas på bild i bloggen eller beskrivas ordentligt med titel, författare och skick.
* Avsändaren betalar portot och böckerna ska skickas inom ca två veckor.
De tre böcker jag vill skicka vidare är:
* Vägen till kraft av Barbara Berger. Snabbmat för själen som ger dig en rivstart på hur du med tankens kraft kan
förändra ditt liv. Boken är läst, men i gott skick.
* Timmarna av Michael Cunningham. Boken har jag fått från Amelia, men är helt oläst. Kanske trivs den bättre i din bokhylla än i min?
* Den vita massajen av Corinne Hofmann. Boken har jag fått från Hennes och är helt oläst. Däremot är omslaget lite skadat, men inte så att det syns nämnvärt. Tycker du om sanna berättelser är det här boken för dig!

UPPDATERING! Eftersom det verkar vara problem med kommentarsfunktionen (jag kan läsa dem men inte ni) så är nu "Timmarna" paxad! (Kl.21.50)